Analoge elektronica is traploos en continu, waardoor het precisie en snelheid biedt waar digitale elektronica tekortschiet. Alles in de echte wereld is analoog. Feitelijk is ieder elektronica-circuit dus ook analoog, zelfs als het als digitaal is geclassificeerd. Expertise in analoge elektronica is dus onontbeerlijk bij elektronica-ontwikkeling.
Analoge elektronica
Wat is analoge elektronica?
Wat doet analoge elektronica?
We willen van alles meten, regelen en aansturen. Luchtvochtigheid en luchtdruk, snelheid of positie: bij uiteenlopende toepassingen zijn nauwkeurige metingen cruciaal. Deze natuurkundige processen zijn continu en hebben geen vaste stappen, zoals digitale signalen. Waar digitale elektronica interacteert met de echte wereld is dus altijd analoge elektronica nodig. Het is onmisbaar bij toepassingen die een hoge mate van nauwkeurigheid of snelheid vereisen.
Toepassingen en techniek van analoge elektronica: oftewel, informatie voor techneuten:
oftewel, informatie voor techneuten
Toepassingen van analoge elektronica
- Snelheidsmeter
- Positiemeter (laser, radar)
- Microfoon
- Thermometer
- Versterker
- RF device
- Hartslagmeter
- Drukmeter
- Snelle regellussen
- Signaal processing
- Signaal conditionering
- Interfaces
- Productmonitoring
- Sensoren
Interfaces
- Spanning input (bijv. 0…10V)
- Spanning output (bijv. 0…10V)
- Stroom input (bijv. 4…20mA)
- Stroom output (bijv. 4…20mA)
- Sensor input
- Actuator driver
Type circuits
- Filters
- Versterkers
- Voorversterkers
- Oscillatoren
- Voedingen
Ondersteunende technologieën
- Digitale elektronica
- Embedded software
- Vermogenselektronica
- Meet- en regeltechniek
Analoge of digitale elektronica?
De keuze tussen analoge of digitale elektronica is eigenlijk heel kort door de bocht: digitaal waar het kan, analoog waar het nodig is. Digitale elektronica is voordelig, betrouwbaar en vaak eenvoudig te realiseren dankzij de huidige techniek van IC’s en embedded software. Desondanks heeft analoge elektronica nog altijd een belangrijke plek in elektronica-ontwikkeling. Het is essentieel in toepassingen waarbij de snelheid of nauwkeurigheid digitaal niet gehaald kunnen worden, of waarbij nog een omzetting nodig is van, of naar, het digitale domein.
Analoge elektronica kan worden ontwikkeld voor low-power, low-noise en/of low-drift. Oftewel: laag energieverbruik, lage ruisproductie en/of nauwelijks ontwikkeling van afwijkingen op de lange termijn, waarbij het outputsignaal dus lineair blijft aan het inputsignaal.
Lage storingsgevoeligheid en EMC immuniteit
Elektronica kan vatbaar zijn voor storingen. Verschillende factoren, waaronder elektromagnetische velden, kunnen de werking en betrouwbaarheid beïnvloeden.
Het is daarom belangrijk dat ieder elektronisch product voldoet aan de eisen van elektromagnetische compatibiliteit. Het mag geen bron van storingen zijn én moet goed kunnen functioneren binnen de beoogde omgeving. In het ontwerp houd ik hier vanaf het begin rekening mee.
Bij analoge elektronica is EMC immuniteit vaak het grootste aandachtspunt. Ik ontwikkel circuits met een hoge signaal/ruisverhouding en ontwerp PCBs (printplaten) waarbij de inkoppeling op gevoelige punten tot een minimum beperkt blijft. Dat zie ik als standaard ‘good engineering practice.’ En dat resulteert in hoogwaardige, betrouwbare producten.
Ontwerp van analoge elektronica: robuust, betrouwbaar en efficiënt
Dankzij jarenlange expertise kan ik in de conceptfase beoordelen of analoge elektronica vereist is. Daarbij houd ik rekening met de benodigde specificaties, produceerbaarheid en het budget. Om een topkwaliteit eindproduct te realiseren zijn er een aantal key aspecten in mijn werkwijze.
Ontwerp van analoge elektronica
Alles gelezen. En nu?
Meer weten? Lees dan meer informatie:
Of neem direct contact met me op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.